” TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarları Programı “, 5-12. sınıf öğrencilerinin ilan edilen tematik alanlar arasından kendi ilgi alanları doğrultusunda belirledikleri konular üzerine bilimsel metodolojiye uygun şekilde çalışmalar yaparak elde ettikleri araştırma sonuçlarını sergileyebilecekleri Bilim Fuarlarına destek verilmesini sağlayan bir destekleme programıdır.

Milli Teknoloji Hamlesi çerçevesinde ülkemizin emin adımlarla ilerlediği bilim ve teknoloji yolculuğunda geleceğimizin teminatı gençlerimizin bilimsel proje hazırlama ve sunma deneyimi elde ettikleri TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarları Destekleme Programı, 2023 yılı itibariyle önemli birtakım yenilikler ile güncellenmiştir. Yapılan yenilikler ile disiplinler arası çalışma konusunda farkındalık oluşturulması ve öğrencilerin tematik konularda yapacakları çalışmaları temel alanlarla ilişkilendirme konusunda teşvik edilmesi hedeflenmektedir.

TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarları Programında Yapılan Değişiklikler

  • Programa TÜBİTAK 4006-A ve TÜBİTAK 4006-B olmak üzere iki çağrı şeklinde çıkılması
  • Bilim, teknoloji ve yenilik ekosisteminde yer alan öncelikli alanlar doğrultusunda 23 yeni tematik konu ve yapılan projelerin temel alanlarla ilişkilendirilmesini teşvik etmek adına 12 ana alan eklenmesi
  • Aynı ilde yer alan iki kurum/kuruluşun Programa birlikte başvuru yapmalarına imkân sağlanması ve bu şekilde yapılan başvurulara değerlendirme aşamasında +1 puan verilmesi
  • Proje başına verilen destek miktarının artırılması ve başvurulan TÜBİTAK 4006-A ve TÜBİTAK 4006-B çağrılarına göre belirlenmesi
  • Bilim Fuarı hazırlık desteğinin artırılması ve başvurulan TÜBİTAK 4006-A ve TÜBİTAK 4006-B çağrılarına göre belirlenmesi
  • Proje benzerlik kontrol sisteminin geliştirilmesi

Programa TÜBİTAK 4006-A ve TÜBİTAK 4006-B olmak üzere iki çağrı şeklinde çıkılması

TÜBİTAK 4006-A çağrısına 2014 yılından itibaren bilim fuarı gerçekleştirmemiş veya en fazla 2 bilim fuarı gerçekleştirmiş kurum/kuruluşlar başvurabilmektedir.

4006-A çağrısına başvurabilen kurum/kuruluşlar 4006-B çağrısına da başvurabilmektedir.

TÜBİTAK 4006-B çağrısına programa başvuru yapabilen tüm kurum/kuruluşlar başvurabilmektedir.

2014 yılından itibaren 3 veya daha fazla bilim fuarı gerçekleştirmiş kurum/kuruluşlar sadece TÜBİTAK 4006-B çağrısına başvurabilmektedir.
Bilim Fuarı Gerçekleştirme SayısıBaşvuru Yapılabilecek Çağrı Türü
Bilim fuarı gerçekleştirmemiş okullar4006-A veya 4006-B
1 defa bilim fuarı gerçekleştirmiş okullar4006-A veya 4006-B
2 defa bilim fuarı gerçekleştirmiş okullar4006-A veya 4006-B
3 veya daha fazla bilim fuarı gerçekleştirmiş okullar4006-B

Yeni Eklenen Ana Alanlar ve Tematik Alanlar

Aşağıda TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarları Destekleme Programına yeni eklenen ana alanlar göstermiştir.

BiyolojiFizikPsikoloji
CoğrafyaKimyaTarih
Değerler EğitimiMatematikTeknoloji ve Tasarım
Dil ve EdebiyatSosyolojiYazılım

Aşağıda TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarları Destekleme Programına yeni eklenen tematik alanlar göstermiştir.

Astronomi ve AstrofizikJeotermal EnerjiTrafik ve Trafikte Saygı
Atık Yönetimi ve Geri DönüşümKüresel Isınma ve İklim DeğişikliğiTürk Dili ve Lehçeleri
Bilgisayarsız KodlamaMetaverseVeri Madenciliği
Bilinçli Farkındalık ve Kariyer BilinciNükleer EnerjiYabancı Dil Eğitimi
Biyomedikal Cihaz TeknolojileriOrman ve Ormanları KorumaYaşamımızda İyilik, Nezaket ve Anlayış
Çevre ve Çevreyi KorumaOyun ve OyunlaştırmaYer ve Deniz Bilimleri
Dijital Oyun TasarımıÖzgün Algoritma TasarımıYoksullukla Mücadele
Hazır Algoritma UygulamalarıSalgın Hastalıklar ve Salgınla Mücadele
Hidrojen EnerjisiSorumlu Üretim ve Tüketim

Ortak Proje Başvurusu

Aynı ilde yer alan iki kurum/kuruluşun Programa birlikte başvuru yapmalarına imkân sağlanmıştır. Birlikte başvuru yapan projelere değerlendirme aşamasında +1 puan verilecektir.

Ortak proje başvurusu durumunda proje yürütücüsünün görev aldığı kurum/kuruluş yürütücü kurum/kuruluş, diğer kurum/kuruluş katılımcı kurum/kuruluş olarak kabul edilecektir.

İki kurum/kuruluşun ortak proje başvurusunda her bir alt projede iki okuldan da öğrencilerin görev alma şartı bulunmaktadır.

Proje Başına Verilen Destek Miktarlarının Artırılması

Aşağıda TÜBİTAK 4006-A çağrısının proje destek miktarlarında yapılan güncellemeler açıklanmıştır.

Proje Başı Destek MiktarıEn düşük proje destek
miktarı
En yüksek proje destek
miktarı
300 TL4.000 TL
2.500 TL + (300 TL*5)
8.500 TL
2.500 TL + (300 TL*20)

Aşağıda TÜBİTAK 4006-B çağrısının proje destek miktarlarında yapılan güncellemeler açıklanmıştır.

Proje Başı Destek MiktarıEn düşük proje destek
miktarı
En yüksek proje destek
miktarı
390 TL5.250 TL
3.300 TL + (390 TL*5)
11.100 TL
3.300 TL + (390 TL*20)
Proje rehberine göre alt proje sayısı en az 5 ve alt proje sayısı en çok 20 olarak belirlendiği için hesaplamalar bu bilgiye göre yapılmıştır.

Bilim Fuarına Hazırlık Destek Miktarının Artırılması

Aşağıda TÜBİTAK 4006-A ve TÜBİTAK 4006-B çağrısının bilim fuarına hazırlık destek miktarında yapılan güncellemeler açıklanmıştır.

TÜBİTAK 4006-A Fuar Destek ÜcretiTÜBİTAK 4006-B Fuar Destek Ücreti
2500 TL3300 TL

Proje benzerlik kontrol sisteminin geliştirilmesi

Başvuruda sunulan bir alt proje daha önce ya da mevcut çağrı kapsamında sunulan alt projeler ile karşılaştırılarak benzerlik oranı sistemsel olarak sorgulanacaktır.

Bilimsel proje hazırlarken uyulması gereken etik ilkeler göz önüne alındığında, benzerlik oranının alt projenin özgünlüğünü olumsuz etkileyecek düzeyde olduğunun tespiti halinde başvuru (değerlendirmeye alınmaksızın) iade edilecektir.

Proje başvurusu yapılabilmesi için tüm başvuru sahiplerinin (proje yürütücülerinin) öncelikle Araştırmacı Bilgi Sistemi (ARBİS) hesabının bulunması gereklidir. ARBİS hesabı bulunmayan başvuru sahipleri, Arbis Kayıt Rehberi isimli bilgi bankamızı inceleyip ARBİS hesabının nasıl kayıt edileceğini öğrenebilirler.

TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarları Programına proje başvurusu sırasında e-imza gerekli olmamaktadır. Ancak proje başvurusu onaylandıktan ve kabul edildikten sonra sözleşme imzalamak için e-imza gerekli olmaktadır.

E-imza sahibi olmayan başvuru sahipleri, E-imza Başvuru Rehberi isimli bilgi bankamızı inceleyip E-imza başvurusunun nasıl yapılabileceğini öğrenebilirler.

TÜBİTAK 4006 e-imza süreci hakkında detaylı bilgi edinmek ve e-imza ile sözleşme imzalamayı adım adım öğrenmek için TÜBİTAK 4006 Sözleşmelerini E-İmza Kullanarak İmzalamak isimli bilgi bankamızı inceleyebilirler.

Dilerseniz daha önceki yıllarda desteklenen ve kabul edilen TÜBİTAK 4006 projelerini incelemek isterseniz TÜBİTAK 4006 örnek projeleri isimli etkinlik kategorimizi inceleyebilirsiniz.

İsterseniz proje yürütücülerinin TÜBİTAK 4006 proje başvurusu öncesinde ve sonrasında karşılaşabileceğini herhangi bir sorunda ihtiyaç duyacağı, problemine çözüm olacak bütün soruların ve cevapların sunulduğu bölüm olan ve her yıl güncellenen TÜBİTAK 4006 Sıkça Sorulan Sorular bilgi bankasını okuyabilirsiniz.

TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarları Programı hakkında yeterli bilginizin olmadığını düşünüyorsanız bu konuda yazılmış en güncel detaylı bilgi bankamızı inceleyebilirsiniz.